1. Ismerjük meg az Európai Parlamentet!  

Megkezdődött az előre láthatólag 2008. 2. félévében induló Európai Parlamentet megismertető iskolai program előkészítése, amely különösen aktuális a 2009-es európai parlamenti választások közeledtével. A korábbi sikeres brit példán alapuló program részeként tanári segédanyagok készülnek az uniós témák feldolgozásához, amelyek alkalmazásához módszertani segítséget is kapnak.

A témák közt szerepelnek az Európai Unió és az Európai Parlament működése és az európai uniós tagság jelentősége. A segédanyagok célja elősegíteni az érdemi vitákat, hogy a diákok könnyebben fogalmazhassák meg véleményüket és megismerhessék a vitákhoz szükséges alapvető EU-s kifejezéseket és fogalmakat, valamint felelős uniós polgárként jobban tájékozódhassanak a politika világában.  Az eredeti brit program anyagai.

2. „Vissza az iskolába program” 

2008. második félévében a tervek között szerepel a „Vissza az iskolába program” magyarországi megvalósítása, amelynek angol címe: „Back to School”. 

Az Unió több országában népszerű rendezvénysorozat lényege, hogy az Európai Parlamentben, illetve az Európai Unióhoz szorosan kapcsolódó hazai kormányzati szervekben dolgozó köztisztviselők visszamennek középiskolájukba, és személyes tapasztalataikon keresztül világítják meg a tanulóknak az EU-tagság hatásait, jövőbeni kihívásait és működését.

 

A kötetlen beszélgetésre nem csak tanórák keretében kerül sor, hanem más, olykor formabontó körülmények között. Az iskolák segítséget kapnak a kísérő rendezvények és a szervezés innovatív eszközeinek megismeréséhez és alkalmazásához..

 

A rendezvények 2008-ban országszerte 10-20 középiskolára terjednek ki.

Első lépésben az ország valamennyi középiskolása részt vehet a most induló rendezvénysorozat arculatának és jelmondatának kialakításában.

Párhuzamosan történik majd az önkéntes előadók felkérése és középiskoláik megkeresése.

Az iskolák vezetésével egyeztetett időpontban és szervezésében, 2008 őszén kerül sor az élménybeszámolókra.

 

A program szervezői a diákok érdeklődését vonzó ajándéktárgyakkal is motiválják, a legjobbak jutalma digitális fényképezőgéphez vagy pendrive is lehet.

A rendezvényekről összefoglaló DVD készül, amely a képes beszámolók mellett a továbbiakban felhasználható fejtörők, játékok szoftverjét is tartalmazza. A DVD segítséget nyújt a program folytatásához, az újabb iskolák bekapcsolódásához.